Twijfel voor je trouwt?

Jullie hebben het goed samen. Zo goed dat er concrete trouwplannen zijn. Maar opeens ga je twijfelen aan je relatie. Of blijkt iemand die jou goed kent allesbehalve enthousiast over je partnerkeuze.

Wat doe je dan?

Twijfelen aan je relatie, (kort) voor er een bindende stap gezet wordt, komt veel vaker voor dan je zou denken.

Alleen: niet iedereen heeft de moed om in die situatie eerlijk te zijn met zichzelf. En zo nodig de hele bruiloftskaravaan – stadhuis, kerk, jurk, rode loper, ringen, bruidskindjes, getuigen, uitnodigingen, fotograaf en dj – tijdelijk of definitief tot staan te brengen.

Veel trouwers in spé gaan gewoon door. Kop in het zand, krampachtige glimlach op de lippen, maar vanbinnen een berg trillende onzekerheid of een dof hoopje ellende.

Opluchting

Iemand die in die situatie bij mij komt aankloppen, laat ik eerst op verhaal komen. Dat gaat meestal met horten en stoten: niet zelden is het de eerste keer dat de twijfels hardop worden uitgesproken.

Hoewel het niet makkelijk is om een wildvreemde in vertrouwen nemen over je liefdesleven, merk ik bij mijn gesprekspartners altijd een grote opluchting: hun loodzware geheim is eindelijk gelost. Er gaat wat druk van de ketel, en in de aanwezigheid van een deskundig vertrouwenspersoon vinden ze de kracht om hun onzekerheid in de ogen te kijken.

Onzekerheid onder de loep

Dat is dan ook wat we daarna samen doen: de onzekerheid goed in kaart brengen. Daarbij overlopen we de volgende vragen:

  • Hoe lang is er al sprake van twijfel?

  • Komt die uit jezelf, uit je omgeving, of allebei?

  • Wanneer dook de twijfel voor het eerst op?

  • Zie je zelf mogelijke aanleidingen of oorzaken?

  • Welke argumenten haalt je omgeving aan? Vind je die gegrond?

Zo komen we erachter of de twijfel meer weg heeft van simpele koudwatervrees, dan wel of er een dieper liggende oorzaak is die gerichte aandacht verdient.

Rede en romantiek

Daarnaast gaan we in op de beslissing om te trouwen. Hoe en wanneer kwam die er? In welke omstandigheden? Op basis van welke gevoelens of ervaringen?

Soms komt hier familiale druk aan het licht, of een hevige romance die geleid heeft tot een overhaaste beslissing. Ook de vrees om nooit nog een andere partner te vinden is een klassieker: ik ben altijd weer verbaasd wanneer blijkt dat een jonge, knappe, getalenteerde persoon zo onzeker is over zichzelf dat hij of zij bewust beslist om zich te binden aan een duidelijk ongeschikte partner – en de voorspelbare relatiecrisissen op voorhand al voor lief neemt.

Maar waarom je leven en je relatiegeluk vergooien aan iemand die niet geschikt is voor jou, terwijl er zoveel andere personen rondlopen met wie je wél gelukkig zult kunnen zijn?

Glazen bol

In de laatste stap leggen we de bestaande relatie naast de vijf aandachtspunten bij de partnerkeuze. Wat daaruit voortkomt, geeft een goed beeld van de slaagkansen op lange termijn. Zijn die sowieso al niet erg groot, dan rijst automatisch de vraag of het nog wel de moeite loont om de relatie weer op de rails te trekken…

Advies en begeleiding

Uiteindelijk worden alle antwoordelementen samengelegd. En wat blijkt? In deze fase hoef ik meestal niet veel meer te zeggen: de persoon in kwestie ziet het totaalplaatje, en kan zonder moeite bepalen wat voor hem of haar een verstandige beslissing is.

Een onontwarbaar kluwen van gevoelens, argumenten, keuzes en mogelijkheden werd een overzichtelijk geheel, met één duidelijke weg vooruit. 

Conclusie

Heb je twijfels voor je trouwt? Praat er dan alsjeblieft met iemand over. Het is niet gemakkelijk, maar wel véél makkelijker dan je hele leven lang vast te zitten aan een verkeerde partner, of dan opnieuw te moeten beginnen na een pijnlijke scheiding.

Is een gesprek (om welke reden dan ook) geen optie, lees dan mijn boek Liefdesverklaring, een handleiding voor meer geluk in de liefde; het zal je al een heel eind op weg helpen.

Moet het snel? Stel je dan de volgende vraag:

Bijt ik liever in één keer door de zure appel heen, of veroordeel ik mezelf tot een leven vol zure appels en buikpijn van ’s ochtends tot ’s avonds?