Scheiden is niet alles.

Hoe goed een relatie ook begonnen is, hoe goed de partners het ook bedoelen: vroeg of laat komen er spanningen. 
Dat is normaal, en niets om bang voor te zijn – tenminste, als je weet hoe je met spanning in de relatie om moet gaan.

Heel vaak reageren partners echter niet of pas veel te laat, omdat ze niet weten wat ze in spanningssituaties kunnen doen.

Ze blijven maar doorgaan, soms met de moed der wanhoop, tot een scheiding de enige uitweg lijkt. 

Nu is scheiden uiteraard geen schande, maar het is meestal wel verdomde jammer. En voor alle betrokkenen niet evident.

De derde stap van de Liefdesverklaring-methode is dan ook helemaal gericht op momenten dat het in de relatie niet goed gaat. Wie er vroeg bij is en weet hoe het moet, kan met onze methode nagenoeg elk probleem de baas

Een oplossing op maat

Problemen in een relatie kunnen heel complex zijn. Zo complex dat je soms helemaal het noorden kwijtraakt.

Daarom houdt Liefdesverklaring het simpel: wij helpen je om relevante vragen te stellen in de juiste volgorde. Dat brengt rust in je hart en in je hoofd.

De eerste vraag is voor iedereen dezelfde: In hoeverre ben je aan je partner gebonden? Je antwoord op die vraag bepaalt in welke richting we naar een oplossing kunnen gaan zoeken.

Het vervolg hangt helemaal af van jouw verhaal: elke relatie is anders, en elke situatie verdient maatwerk.

Ventileren

Vaak voelen de partners allebei wel aan dat er iets schort aan de relatie, maar slagen zij er niet in om daar rustig en in alle openheid over te praten.

Daarom ontwikkelde Liefdesverklaring het concept ventilatiegesprek, dat partners stap voor stap uitlegt hoe je een gesprek voert dat echt een verschil kan maken, omdat elke partner oprecht luisterde en beluisterd werd.

Ook hier geldt: het is niet zo moeilijk, je moet alleen even de uitleg krijgen.

De volledige handleiding? Die vind je in ons boek.

Pauzeren

In sommige situaties is de rust zo ver zoek, dat een gesprek gewoon niet lukt. Het is dan beter om niet te forceren, en een relatiepauze in te lassen: de partners staan elkaar om de beurt toe om een korte tijd uit het gezinsleven te stappen.

Het loskomen uit de dagelijkse gewoontes werkt rustgevend en helend, terwijl de afstand die bewust gecreëerd wordt helpt om spanningen en ergernis in een ander perspectief te plaatsen.

Op het einde van de relatiepauze voeren de partners dan hun eerste echte ventilatiegesprek, dat niet alleen in een betere sfeer zal verlopen, maar waarschijnlijk ook veel meer over essentiële elementen zal gaan.

Tips en advies over hoe je een relatiepauze aanpakt in de praktijk, vind je in ons boek.

Remediëren

Ventileren en pauzeren zijn geweldige tactieken die partners zelfstandig kunnen toepassen om hun relatie uit het slop te halen.

Maar soms komen zij er alleen niet uit. Dan is het aangewezen om hulp in te roepen van een deskundige, die van buitenaf naar de relatie kijkt, advies geeft en de evolutie een tijd lang volgt.

Dat gaat in het begin misschien met een zekere schroom gepaard, maar het is absoluut de moeite waard: de begeleiding schept klaarheid over de mogelijke opties, en maakt ook duidelijk wat elke optie voor elke partner concreet inhoudt. Op basis daarvan kunnen de partners een serene beslissing nemen – in het beste geval natuurlijk met hart én hoofd...