Met Liefdesverklaring kun je prima beginnen in je eentje. Want de eerste stap, dat is leren wat belangrijk is bij het kiezen van een levenspartner. 

Vijf concrete aandachtspunten

Neem die in je eentje door om later verliefd te worden met hart en hoofd. Of sta er met je partner bij stil, en leg samen het fundament voor lang en gelukkig.

Weet ik hoe liefde werkt?

Partnerliefde is niet een gevoel dat uit het niets ontstaat. Het groeit in verschillende fases, en blijft levenslang evolueren.

Wie het groeiproces van liefde niet kent, spreekt soms te vroeg van liefde. Daar komt nog bij dat liefde soms verward wordt met verliefdheid, vriendschap of zelfs medelijden. In die gevallen rust de partnerkeuze niet op een stevige basis, en is er een grote kans dat de partners na verloop van tijd uit elkaar gaan.

Zit ik goed in mijn vel?

Een gezonde relatie is evenwichtig: de beide partners staan op gelijke hoogte en zijn even sterk.

Wie niet goed in zijn vel zit, loopt het risico om een partner te kiezen (of aan te trekken) vanuit de eigen kwetsbaarheid. Dat gebrek aan evenwicht is op termijn niet houdbaar, en leidt in sommige gevallen zelfs tot destructieve situaties.

Natuurlijk kan het eng zijn om het eigen rugzakje met onverwerkte ervaringen open te trekken. Maar schoon schip houden in het eigen verleden is noodzakelijk om tot een goede partnerkeuze te komen.

Kan ik bewust en verstandig kiezen?

Een keuze is pas een keuze als je beseft wat kiezen is: je krijgt het ene – en dus het andere niét. Je partnerkeuze is pas bewust als je weet waarom je voor iemand kiest. En die keuze is pas verstandig als je op voorhand nagaat of jullie levensprojecten met elkaar verenigbaar zijn.

Voor een lange en gelukkige relatie zijn diepgaande gesprekken over pakweg geld, werk, ontspanning, kinderen, levensvisie en toekomstdromen onontbeerlijk – en dat voor én na het zetten van een bindende stap.

Zijn mijn verwachtingen realistisch?

Wie verwacht dat het leven samen één groot feest zal worden, komt bedrogen uit. Op een dag is ook de laatste verliefdheidsvlinder uitgefladderd, en ziet de (ge)liefde er opeens niet meer zo fris en aantrekkelijk uit. Het samenzijn vervalt in een soort routine, en iedereen weet dat dat dodelijk is. Toch?

Nee! Relatieroutine is normaal en goed: de stille zekerheid over de liefde van de ander maakt het mogelijk om samen iets op te bouwen.

Helaas komt in de samenleving (de media!) bijna alleen de flitsende kant van de liefde aan bod. Daardoor besluiten veel mensen bij de minste routine-ervaring dat hun partner niet de Ware is. Zij beginnen weer van voren af aan – om met een ander vroeg of laat opnieuw in een relatieroutine terecht te komen.

Wil ik deze relatie doen slagen?

Liefhebben als alles leuk is, is niet moeilijk. Blijven liefhebben als het moeilijk wordt, dat is de kunst.

Partners die op voorhand afspreken dat zij zullen doen wat nodig is om de relatie ook in moeilijke momenten te doen overleven, staan veel sterker wanneer die moeilijke momenten daadwerkelijk aanbreken.

Zeker als zij daarbij gebruik maken van de tactieken uit Stap 3 van de Liefdesverklaring-methode.