Lijstjesmaniak

Zielsveel

“Ik hou echt zielsveel van haar”, vertelt hij. Maar zijn blik baart me zorgen. Ik ben niet overtuigd. Dus vraag ik door. Waarom hij dan wel van haar houdt, wil ik weten. Wat haar voor hem zo bijzonder maakt.

Het blijft stil. Een hele tijd. “Dat weet ik eigenlijk niet”, klinkt het uiteindelijk. “Maar dat hoef ik toch niet te weten? Dat ik van haar hou is voor mij genoeg. Mijn liefde voelt zoals het lied van Charles Aznavour. En hij zingt het even voor: Darling I love you. Darling I want you. Et puis le reste on s’en fout.

Want ware liefde kun je niet verklaren, die ís er gewoon.”

Alarm

In mijn hoofd gaan er op dat moment duizend alarmbellen af. Want ware liefde - gezonde liefde, die kans maakt op lang en gelukkig - moet je net wél kunnen verklaren. Natuurlijk niet in de wetenschappelijke betekenis van het woord. Want liefde kun je niet ten volle analyseren, er is altijd een stuk mysterie mee gemoeid.

Waarom die ?

Maar dat neemt niet weg dat je moet kunnen verwoorden waarom je net van die ene persoon houdt.

Het hoeft geen epistel te zijn, maar een lijstje moet toch kunnen. En dat moet als het even kan voldoende lang zijn. Denk daarbij aan de volgende vragen:

  • Wat maakt je partner beter dan alle anderen ?

  • Wat bewonder je in hem of haar ?

  • Wat zou je van je partner willen leren of overnemen ?

  • Wat zijn voor jou zijn of haar meest positieve eigenschappen ?

  • Op welke manier maakt jullie relatie jouw leven mooier ?

Met de antwoorden op die vragen, kun je nagaan waarop de relatie gebaseerd is - en of die basis stevig genoeg is om de tand des tijds te doorstaan.

Helaas

Dat alles legde ik ook uit aan de man uit dit verhaal. Hij bleef echter koppig weigeren om de onmetelijke liefde die hij voelde onder de loep te nemen. Ze trouwden een half jaar later. Het huwelijk hield maar vier jaar stand.

Welke vragen zou jij nog aan de lijst toevoegen? Laat vooral een reactie na!