Leef en heb lief

Afscheid

Liefdesverklaring nam deze week afscheid van een heel dierbare vriend. Klein van gestalte, maar groot in levenservaring en ronduit groots in wijsheid. Enthousiaste supporter van het eerste uur ook - of nee, van het nulde uur, toen er nog niet meer was dan een onafgewerkt manuscript en een vage droom om de wereld een beetje mooier te maken.

Een vorm van liefde

Vriendschap is een vorm van liefde, schreef ik in Liefdesverklaring. De pijn van dit afscheid illustreert hoeveel waarheid er in die woorden schuilt - al had ik bij het neerpennen ervan heel andere overeenkomsten voor ogen.

  • Dat vriendschap net als liefde niet vraagt om een opeenvolging van hoogtepunten, maar om kleine daden van oprechte goedheid.

  • Dat vriendschap net als liefde niet in mensentaal te vatten valt.

  • Dat vriendschap net als liefde elke dag je pad kan kruisen, ongeacht je leeftijd.

Korenveld

Nog eentje: dat vriendschap net als liefde de pijn van het gemis waard is. Of zoals de vos uit de Kleine Prins het stelt: Ik win erbij, door de kleur van het korenveld.

Zorg voor elkaar

Laten we daarom dankbaar zijn voor elke dag die ons gegeven wordt. Laten we veel houden van onze geliefden, en onze liefde en vriendschap bewust tot uiting brengen. Kleine daden van oprechte goedheid, van mens tot mens, ondanks de ratrace om ons heen.

Want er komt een dag dat die daden niet meer kunnen. En dan moet je jezelf maar zien te troosten met het korenveld.