Onvolledige instructies
Maandagochtend
Thuisonderwijs in coronatijden. Zoon roept mijn hulp in voor een vraagstuk:
Het is fruitdag op school. Anna en Thomas moeten het fruit in manden verdelen. In elke mand zit één soort fruit, en elke mand telt bovendien evenveel stukken fruit. Anna en Thomas hebben 60 mandarijnen en 75 kiwi’s. Hoeveel stukken fruit doen Anna en Thomas in elke mand?
Ik vind het niet moeilijk. Zestig, toch?
Manlief echter, die uit de woonkamer met een half oor meeluistert - je weet maar nooit, mama en rekenen, dat gaat niet altijd samen - werpt op dat er dan nog 15 kiwi’s over zijn.
Kijk, daar word ik dus kregelig van: de opgave zegt niet dat al het fruit op moet zijn, en mijn antwoord past perfect bij alles wat er staat. Wat zit hij het dan onnodig ingewikkeld te maken?
Instructies maken het verschil
Na wat heen-en-weergepalaver moet ik inzien dat ik het fout heb omdat het vraagstuk een oefening is op het vinden van de grootste gemene deler. Ah. Maar waarom zijn de instructies dan onvolledig?
Wat later sta ik in mijn eentje het wasgoed te sorteren. Kwestie van mijn toch wel licht gekrenkt ego wat tijd te geven om zich te herstellen.
En plotseling bedenk ik dat zich in de liefde net hetzelfde probleem voordoet: heel wat mensen vergissen zich in de liefde doordat de instructies onvolledig zijn. Nogal wiedes dat het dan fout loopt.
Daarom
Daarom schreef ik Liefdesverklaring, en daarom blijf ik het van de daken schreeuwen, ook nu. Heb je door de coronacrisis minder werk en meer vrije tijd? Geweldig! Zet dan nu de eerste stap naar blijvend relatiegeluk!
Liefdesverklaring kun je kopen bij mij en in alle online boekhandels. Doen!